Forberedelse til jobsamtale


jobsamtale.dk-forberedelse

Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale?

Forberedelse er i mange sammenhænge nøglen til succes. Det gælder også i forbindelse med en jobsamtale.

Uanset om du er blevet inviteret til en jobsamtale efter ihærdig jobsøgning, eller om du er blevet headhuntet til en stilling, så må målet være, at du viser sig fra den bedste side, og selv kan afgøre, om du ønsker at gå videre i processen eller ej.

For de fleste af os indebærer en jobsamtale både spænding og nervøsitet, så derfor handler det om at bruge følelserne positivt.

Du kan gøre rigtig mange ting for at forberede dig. I dette indlæg prøver vi at komme hele vejen rundt, og du vil måske synes, det er lidt overdrevet at tænke på kost og påklædning – det handler jo i sidste ende om dine kvalifikationer og din personlighed.  Men går du sukkerkold under en samtale, er det ikke sikkert, at du får dine kvalifikationer ordentligt frem eller får undersøgt om jobbet egentlig er noget for dig. Under alle omstændigheder, så brug de tips, du synes er relevante for dig, og fortæl os gerne om dine egne erfaringer.

Forberedelse-til-jobsamtale

Kilde: GregWestfall

https://www.flickr.com/photos/imagesbywestfall/8591572816/

https://www.flickr.com/photos/pictoquotes/

– H. Jackson Brown Jr. (mere H. Jackson Brown Jr. citater og ordsprog)

Hvis du vil have en version af tipsene, hvor du evt. kan tilføje dine egne kommentarer så download en pdf-version her:

Klik på knappen herunder, og download den nu.

Få en pdf-version af artiklen herJa tak!

Hvad skal du tage på til din jobsamtale?

dress-kode-på-din-jobsamtale

Kilde (kredit): www.flazingo.com

Du har lavet din research om virksomheden, og den afdeling/det team du potentielt bliver en del af.

Du har læst og tænkt over de 38 spørgsmål til jobsamtalen:

38 spørgsmål + svar til din jobsamtale artiklen (hvis ikke – det er tid til at gøre det nu)

Men inden du har taget plads til samtalen, har den eller de du skal tale med allerede dannet sig det første indtryk af dig. Og som det hedder i den gamle deodorantreklame: ‘First impressions last’.

ordi før du selv sidde ned, har de allerede begyndt at danne sig en mening.

Hvis du skal til et interview hos en slagter, så skal du nok ikke tage de højhælede sko på – eller måske er det netop det du skal!

Helt afhængig af branchen, den enkelte virksomhed, og ikke mindst om du skal have direkte kundekontakt, så er der bevidste og ubevidste forventninger til din fremtoning hos intervieweren.

Dit udseende og dit kropssprog er helt afgørende for at gøre et godt første indtryk.

Med vores tips herunder er du godt på vej.

dress-kode-på-din-jobsamtale

Kilde: https://www.flickr.com/photos/jonomueller/

Jeg arbejder i en virksomhed, hvor alle går i ‘business suits’. Det er almindelig kendt, så hvis en kandidat kommer i jeans og sneakers, så er det enten fordi hun ikke er interesseret i at arbejde her eller fordi hun virkelig har selvtillid og ønsker at skille sig ud.

sÅDAN SIKRER DU DIG, AT DU VÆLGER DET RIGTIGE UDTRYK

Hovedregelen er at din påklædning skal være upåfaldende. Det vil sige, at den så vidt muligt skal falde ind i virksomhedens kultur, så den ikke tager opmærksomheden fra dine kompetencer og din personlighed under samtalen.

Hvis du dog har en meget stærk personlig tøjstil, eller du tror du kan opnå en fordel ved at skille dig ud, så kan det det være en god ide, at afvige fra hovedregelen.

Generelt er det altid bedre at være ‘overdressed’ end ‘underdressed’. Pæn påklædning viser generelt respekt for dem man holder møde med. Jeg har dog også en kunde, hvor deres udgangspunkt er: ‘never trust a man in a suit’.

Hvis du kender nogen i virksomheden, du kan spørge, så er det selvfølgelig ideelt. Det er dog ikke altid, man har lyst til at fortælle alt for mange, at man er ude at søge job.

Er du i proces til et job via en headhunter, så spørg vedkommende hvad stil du skal gå efter. Det er også helt i orden f.eks. at ringe til virksomhedens HR-afdeling og spørge dem om dress code.

Har virksomheden billeder af medarbejderne på hjemmesiden, så kan man måske få et indtryk af stilen her. Ofte er en hjemmeside dog fyldt med modelbilleder, så det kan være meget langt fra virkeligheden.

Ellers er det en række branchespecifikke forhold som man sjældent går helt fejl af. F.eks. er det mere formelt indenfor finanssektoren end i IT.

Hvis du søger et job som sælger til Finanssektoren er det også Finanssektoren du primært skal ‘spejle’ og ikke den branche du skal ansættes i.

Du kan naturligvis komme i det dilemma, at du føler dig dårligt tilpas i et formelt business outfit (eller du har måske ikke noget). Generelt er det vigtigere, at du føler dig godt tilpas i det tøj du har på end at du rammer stilen 100%. Du risikerer, at din utilpashed overskygger alt andet.

Du kan også komme i det dilemma, at du skal til samtale i arbejdstiden, og alle i dit nuværende job, kan se at du er ‘dressed to impress’. Det er måske ikke ideelt, så hav skiftetøjet med.

Et par (næsten) universelle ‘no brainers’:

 • Dit tøj skal være rent og strøget (hvis du bliver spurgt om, ‘hvor du får krøllet dine skjorter’, eller om ‘har du sovet med tøjet på’, så er den gal.)
 • Undgå for meget parfume/after shave.
 • Bær makeup, smykker og piercinger med måde.
 • Tag ikke for varmt tøj på. Sort er jo altid klassisk, men på en varm solskinsdag i august, får det dig til at svede af andet end bare nervøsitet.
 • Vær velsoigneret (sorte negle er nok ok, til en samtale som anlægsgartner, men ellers ikke!)

 

Spis rigtigt inden samtalen, så du føler dig veltilpas

Går du sukkerkold, eller tynger pastaretten fra frokosten dig, når du står overfor at skal yde dit bedste? Jo, det betyder noget, hvad du spiser inden en jobsamtale.

Hvad du skal spise før en jobsamtale – Og hvorfor Betyder det noget?

Du er velklædt, veludhvilet og velforberedt. Nu skal du så også sørge for at få det rigtige at spise.

Mad påvirker os helt forskelligt, men generelt så giver den rigtige kost os mere energi og får os til at være mere velafbalancerede og fokuserede. Alt sammen gode aktiver til en jobsamtale.

Er du typen som performer bedst på en halvtom mave, og et skud koffein, så hold dig til det.

Men hvis, du vil have inspiration til, hvad der er de bedste fødevarer, du kan spise (og hvorfor), hvilke fødevarer du skal undgå, og nogle ideer til velsmagende, hjerne-styrkende måltider, så se her:

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Kilde: https://www.flickr.com/photos/68711844@N07/15800067886/in/photostream/

https://www.flickr.com/photos/68711844@N07/

Wall_Food_10204

 

Fedtsyrer (OMEGA 3)

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Omega-3 fedtstoffer opbygger hjernens cellemembraner og fremmer dannelsen af nye hjerneceller.

Med andre ord, de gør de dig klogere og fremmer din evne til at stille de rigtige spørgsmål og give de rigtige svar.

Fundet i:

 • Laks
 • Torskelevertran
 • Æg
 • Hørfrø
 • Grønkål

Fordele:

 • Du bliver i bedre humør
 • Det bekæmper depression og demens
 • Det forbedrer din hukommelse og dit fokus

B-vitaminer

hvad-at-spise-på-jobsamtale

B-vitamin familien hjælper din krop til at producere serotonin, dopamin og GABA som balancerer din hjernes kemikalier og giver en all-round stigning i din psykiske velvære.

Fremragende til at holde dig kølig i løbet af et krævende interview.

Fundet i:

 • Æg
 • Ærter
 • Broccoli
 • Spinat
 • Kød

Fordele:

 • Reducerer angst og lavt selvværd
 • Formindsker søvnløshed
 • Øger energi og motivation

Fuldkorn

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Fuldkorn frigiver langsomt glukose i blodet som er hovedleverandør af energi til hjernen.

Fundet i:

 • Fuldkornsbrød
 • Fuldkornspasta
 • Havregryn

Fordele:

 • Øget koncentration og fokus
 • Øget mental årvågenhed

Kaffe (med måde)

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Koffein er en stimulans, der fremmer produktionen af ​​adrenalin og dopamin og giver gode, men kortvarige psykiske boosts under et interview.

Fordele (efter 20 minutter

 • Øget årvågenhed og koncentration
 • Udvidelse af pupillerne hvilket kan føre til skarpere syn og reduceret træthed

Forsigtig

Energi effekten vil fortage sig efter ca 3 timer, så drik ideelt set kaffe (eller energidrik) ca 30-45 minutter før en samtale.

Hvis du ikke er vant til koffein, så drik ikke for meget.

Kaffe har en afførende effekt på omkring 3 ud af hver 10 mennesker – hvis du er en af ​​dem, kan det være bedst at undgå kaffe helt.

Mad du skal undgå inden et interview

For mange kulhydrater

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Et indtag af kulhydrater som kartofler, brød og pasta får hjernen til at frigive store mængder tryptofan, som reducerer årvågenhed og endda kan få dig til at blunde inden for et par timer.

En lille mængde af kulhydrater er OK, men måltider før et interview bør være mere rig på protein fra fødevarer som fisk, kød og æg.

Mad med ‘Duft’

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Fødevarer som hvidløg og løg bør undgås i 24 timer før din samtale, da de ikke kun kan medføre dårlig ånde, men også udskilles fra dine svedkirtler.

En pastil eller et bolche til at give en frisk ånde lige inden interviewet er altid godt. Det kan et stykke tyggegummi også være. Husk blot at skille dig af med det INDEN, du ankommer til virksomheden.

For meget vand

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Det er vigtigt at holde en god væskebalance, men for meget vand før et interview vil få dig til at længes efter tolilettet mellem hvert spørgsmål.

Drik lidt på forhånd og bed intervieweren om et glas vand til at smøre talebåndene under interviewet.

 

 ‘hjerne-styrkende’ måltider

hvad-at-spise-på-jobsamtale

Tip: Spis mellem 1-2 timer før interviewet for at få en god fordøjelse og ladet energidepoterne op.


 

1. Laks, broccoli og brun pasta (med fedtfattig pasta sauce)

2. Kylling og grønkål wrap (med fuldkorns wrap)

3. Røræg og spinat på grov toast

Nu er du ‘dressed to kill’ og sprængfyldt med energi. Du har forberedt dig på de spørgsmål, der sandsynligvis vil komme og du har styr på dit CV, dine projekter og ved hvad du gerne vil lægge vægt på.

Men der er lige et par andre ting, du skal overveje have med i bagagen.

jobsamatale-tipsKilde: https://www.flickr.com/photos/pictoquotes/

Hvad skal du tage med til en jobsamtale?

Her er vores liste over ting, du bør overveje at tage med til interviewet.

10 MUST-haves

1. Kort og Rutevejledning til virksomheden

jobsamtale-tips

Kilde: https://www.flickr.com/photos/11186165@N07/

Ja, banalt, men ret afgørende for at du kommer til tiden. Jeg har oplevet kandidater stå på en forkert adresse eller som kommer meget for sent, fordi de ikke har styr på trafik og parkering.

Hvis du vil være helt sikker, så besøger du adressen et par dage inden interviewet for at orientere dig. Spørg eventuelt om parkeringsforhold. Hvis du f.eks. skal hente et parkeringskort i firmaets reception, så skal der også være tid til det.

Er du presset på tiden, når du ankommer vil du formentlig være stresset, og det vil i høj grad have indflydelse på det første indtryk du giver og din præstation.

Vi kan ikke alle tage en phd men vi kan alle gøre vores bedste for at komme til tiden.

2. Styr på billetter Eller Benzin

jobsamtale-tips

Kilde: https://www.flickr.com/photos/jamesbondsv/

Afhængig af dit transportmiddel, så hav dit rejsekort eller din benzintank tanket op.

3. Oplysninger på hvem du skal tale med

jobsamtale-tips

Kilde: https://www.flickr.com/photos/89228431@N06/

Du skal have styr på, navn, titel og mobil på den eller de personer du skal tale med. Det er informationer du skal have lige ved hånden, så du kan spørge efter de rigtige i receptionen (hvis der er en) eller kontakte dem, når du ankommer.

Jeg har ofte oplevet, at ‘klappen går ned’, når man ankommer, og jeg ikke længere har kunnet huske, hvem det var jeg skulle møde. Måske er det efter normal arbejdstid og receptionen er lukket, og så har man brug for at kunne ringe på mobilen.

Derudover skal du naturligvis tjekke LinkedIn profilen på den du skal tale med, og også gerne google navnet, så du ved så meget som muligt om vedkommende inden mødet.

4. Papir og pen

jobsamtale-tips

Kilde: https://www.flickr.com/photos/venosdale/

Jeg er ‘old school’. Jeg synes det virker bedst, hvis man har skrevet sine spørgsmål ned på et stykke papir inden mødet, og i øvrigt har plads til at tage notater. Det viser både, at man er forberedt, og at man er interesseret.

Du kan naturligvis have dine spørgsmål på en device (f.eks. iPad), men jeg synes ikke det giver det samme. Det virker heller ikke så smart at sidde og tage notater på en device.

en ene med detaljeret sæt af noter, som alle andre i klassen forsøgte at kopiere før eksamen.

Hvorom god elev og vise respekt ved at tage hurtige noter af vigtige aspekter, du gerne vil fremhæve på og holde frisk i din hukommelse.

5. Kopi af diT CV,  Din projektoversigt og Din Ansøgning 

jobsamtale-CV

Kilde: https://www.flickr.com/photos/codnewsroom/

Som minimum skal du have et eksemplar af dit cv, din projektoversigt og din ansøgning med. Du kan evt. tage en kopi med til intervieweren. De bør naturligvis selv have taget et med, men jeg ser mange gange, at de ikke har, og så er det ret cool, at du lige kan give dem et.

Jeg har oplevet kandidater, som til selve interviewet, havde lavet en lille præsentation af sig selv på en anden form end det traditionelle cv og det kan virker rigtig godt, hvis man holder det på et simpelt niveau.

6.  spørgsmål Til Virksomheden

jobsamtale- spørgsmål

Kilde: https://www.flickr.com/photos/-bast-/

En jobsamtale er lige så meget din samtale som det er virksomhedens. Det er helt væsentligt, at du får svar på de spørgsmål som er vigtige for dig, så du ved, om det er et job, du skal bruge mere tid på eller ej.

Derudover, så viser dine spørgsmål naturligvis også noget om din interesse. Jeg oplever sommetider, at en kandidat under et interview bliver spurgt: ‘Og har du så nogen spørgsmål?’, og da er det altid en lidt flad fornemmelse, hvis kandidaten svarer ‘nej’.

Og spørgsmålene skal skrives ned på forhånd. Et interview kan være ret krævende, og så kan det sommetider være svært at huske de spørgsmål, du har gået og tænkt på derhjemme. Ned på papir, så du kan huske dem – og i øvrigt virker bedre forberedt.

Du kan få inspiration til dine spørgsmål her:

De 38 typiske spørgsmål til din jobsamtale – og de bedste svar Ja tak!

7. Eksempler på arbejde du har lavet

jobsamtale-tips

Kilde: https://www.flickr.com/photos/flossyflotsam/

Har du mulighed for at vise eksempler på arbejde du har lavet, så tag det med. Det kan være præsentationer, business cases, marketingmateriale osv. Noget af det mest effektfulde under en samtale kan være ‘mappetrækket’, hvor du tager din mappe op på bordet, åbner den, og tager det frem du gerne vil vise. Hvis det er en hjemmeside eller et stykke kode, er det selvfølgelig bedst på en device.

8. Kopi af jobbeskrivelsen

jobsamtale- spørgsmål

Kilde: https://www.flickr.com/photos/editor/

Brug jobbeskrivelsen til at stille konkrete spørgsmål til arbejdet og virksomheden: ‘I skriver her at…’, eller ‘hvad ligger der i udtrykket…’

Du kan også bruge den som huskeliste.

10. Navne på dem som du kender i Virksomheden

jobsamtale-note5

Kilde: https://www.flickr.com/photos/saz/

Kender du nogen i virksomheden, som du gerne vil henvise til, så skriv deres fulde navn ned. Forlad dig ikke på din hukommelse, så du ender med kun at huske et fornavn.

11. potentielle referencer

jobsamtale-CV

Kilde:  https://www.flickr.com/photos/flossyflotsam/

Det er ikke så sædvanligt, at du vil blive spurgt om referencer på en første samtale, men det er et stærkt signal, hvis du allerede her kan give navnet på en tidligere chef og en tidligere kollega som du har aftalt med, at de vil være din reference.

12. Eksamensbeviser og ren straffeattest

Dette er normalt ikke nødvendig før senere i processen.

Men hvis du lige har afsluttet din uddannelse, så vil det være helt naturligt, at du tager en kopi af eksamensbeviser med.

 

Jo bedre forberedt du er, jo bedre kan du slappe af og præsentere den bedste side af dig selv, samtidig med at du positivt, men også kritisk, kan vurdere om jobbet er noget for dig.

Jeg er klar over, at mange af rådene er et banale. Men ikke desto mindre ser jeg desværre alt for ofte, at rådene ikke bliver fulgt.

Jeg håber, at du kan få glæde af dem. Hvis ja, så del det gerne ved hjælp af knapperne til venstre.

Du kan også downloade pdf-versionen.

Kilder

http://karriereradgivning.monster.dk/jobsamtale/sporgsmal-til-jobsamtalen/almindelig-sporgsmal-til-jobsamtalen/article.aspx

http://blog.hubspot.com/marketing/job-interview-food-choices

http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/jobsamtalens-27-draeberspoergsmaal

https://www.pongoresume.com/blogPosts/235/never-go-to-a-job-interview-without-these-10-things.cfm

Inspiration Til Mappetrækket

Her er lidt inspiration til ‘mappetrækket’ – dog brugt i en (anden) salgssituation

Få en pdf-version af artiklen herJa tak!