Hvad skal du tage på til din jobsamtale?

Hvad skal du tage på til din jobsamtale?

Du har lavet din research om virksomheden, og den afdeling/det team du potentielt bliver en del af.
 
 

Men inden du har taget plads til samtalen, har den eller de du skal tale med allerede dannet sig det første indtryk af dig. Og som det hedder i den gamle deodorantreklame: ‘First impressions last’.
 

Fordi før du selv sidde ned, har de allerede begyndt at danne sig en mening.
 

Hvis du skal til et interview hos en slagter, så skal du nok ikke tage de højhælede sko på – eller måske er det netop det du skal!
 

Helt afhængig af branchen, den enkelte virksomhed, og ikke mindst om du skal have direkte kundekontakt, så er der bevidste og ubevidste forventninger til din fremtoning hos intervieweren.
 

Dit udseende og dit kropssprog er helt afgørende for at gøre et godt første indtryk.
 

Med vores tips herunder er du godt på vej.

 

Jeg arbejder i en virksomhed, hvor alle går i ‘business suits’. Det er almindelig kendt, så hvis en kandidat kommer i jeans og sneakers, så er det enten fordi hun ikke er interesseret i at arbejde her eller fordi hun virkelig har selvtillid og ønsker at skille sig ud.
 

SÅDAN SIKRER DU DIG, AT DU VÆLGER DET RIGTIGE UDTRYK
 

Hovedregelen er at din påklædning skal være upåfaldende. Det vil sige, at den så vidt muligt skal falde ind i virksomhedens kultur, så den ikke tager opmærksomheden fra dine kompetencer og din personlighed under samtalen.
 

Hvis du dog har en meget stærk personlig tøjstil, eller du tror du kan opnå en fordel ved at skille dig ud, så kan det det være en god ide, at afvige fra hovedregelen.
 

Generelt er det altid bedre at være ‘overdressed’ end ‘underdressed’. Pæn påklædning viser generelt respekt for dem man holder møde med. Jeg har dog også en kunde, hvor deres udgangspunkt er: ‘never trust a man in a suit’.
 

Hvis du kender nogen i virksomheden, du kan spørge, så er det selvfølgelig ideelt. Det er dog ikke altid, man har lyst til at fortælle alt for mange, at man er ude at søge job.
 

Er du i proces til et job via en headhunter, så spørg vedkommende hvad stil du skal gå efter. Det er også helt i orden f.eks. at ringe til virksomhedens HR-afdeling og spørge dem om dress code.
 

Har virksomheden billeder af medarbejderne på hjemmesiden, så kan man måske få et indtryk af stilen her. Ofte er en hjemmeside dog fyldt med modelbilleder, så det kan være meget langt fra virkeligheden.
 

Ellers er det en række branchespecifikke forhold som man sjældent går helt fejl af. F.eks. er det mere formelt indenfor finanssektoren end i IT.
 

Hvis du søger et job som sælger til Finanssektoren er det også Finanssektoren du primært skal ‘spejle’ og ikke den branche du skal ansættes i.
 

Du kan naturligvis komme i det dilemma, at du føler dig dårligt tilpas i et formelt business outfit (eller du har måske ikke noget). Generelt er det vigtigere, at du føler dig godt tilpas i det tøj du har på end at du rammer stilen 100%. Du risikerer, at din utilpashed overskygger alt andet.
 

Du kan også komme i det dilemma, at du skal til samtale i arbejdstiden, og alle i dit nuværende job, kan se at du er ‘dressed to impress’. Det er måske ikke ideelt, så hav skiftetøjet med.
 

Et par (næsten) universelle ‘no brainers’:
 

Dit tøj skal være rent og strøget (hvis du bliver spurgt om, ‘hvor du får krøllet dine skjorter’, eller om ‘har du sovet med tøjet på’, så er den gal.)
 

Undgå for meget parfume/after shave.
 

Bær makeup, smykker og piercinger med måde.
 

Tag ikke for varmt tøj på. Sort er jo altid klassisk, men på en varm solskinsdag i august, får det dig til at svede af andet end bare nervøsitet.
 

Vær velsoigneret (sorte negle er nok ok, til en samtale som anlægsgartner, men ellers ikke!)
 

Spis rigtigt inden samtalen, så du føler dig veltilpas
 

Går du sukkerkold, eller tynger pastaretten fra frokosten dig, når du står overfor at skal yde dit bedste? Jo, det betyder noget, hvad du spiser inden en jobsamtale.

No Comments

Post a Comment