Hvad skal du tage med til en jobsamtale?

Hvad skal du tage med til en jobsamtale?

Her er vores liste over ting, du bør overveje at tage med til interviewet.
 
 

11 MUST-haves

 
 

 1. Kort og Rutevejledning til virksomheden

 

Ja, banalt, men ret afgørende for at du kommer til tiden. Jeg har oplevet kandidater stå på en forkert adresse eller som kommer meget for sent, fordi de ikke har styr på trafik og parkering.
 
Hvis du vil være helt sikker, så besøger du adressen et par dage inden interviewet for at orientere dig. Spørg eventuelt om parkeringsforhold. Hvis du f.eks. skal hente et parkeringskort i firmaets reception, så skal der også være tid til det.
 
Er du presset på tiden, når du ankommer vil du formentlig være stresset, og det vil i høj grad have indflydelse på det første indtryk du giver og din præstation.
 
Vi kan ikke alle tage en phd men vi kan alle gøre vores bedste for at komme til tiden.
 
 

 1. Styr på billetter Eller Benzin

 

Afhængig af dit transportmiddel, så hav dit rejsekort eller din benzintank tanket op.
 
 

 1. Oplysninger på hvem du skal tale med

 

Du skal have styr på, navn, titel og mobil på den eller de personer du skal tale med. Det er informationer du skal have lige ved hånden, så du kan spørge efter de rigtige i receptionen (hvis der er en) eller kontakte dem, når du ankommer.
 
Jeg har ofte oplevet, at ‘klappen går ned’, når man ankommer, og jeg ikke længere har kunnet huske, hvem det var jeg skulle møde. Måske er det efter normal arbejdstid og receptionen er lukket, og så har man brug for at kunne ringe på mobilen.
 
Derudover skal du naturligvis tjekke LinkedIn profilen på den du skal tale med, og også gerne google navnet, så du ved så meget som muligt om vedkommende inden mødet.
 
 

 1. Papir og pen

 

Jeg er ‘old school’. Jeg synes det virker bedst, hvis man har skrevet sine spørgsmål ned på et stykke papir inden mødet, og i øvrigt har plads til at tage notater. Det viser både, at man er forberedt, og at man er interesseret.
 
Du kan naturligvis have dine spørgsmål på en device (f.eks. iPad), men jeg synes ikke det giver det samme. Det virker heller ikke så smart at sidde og tage notater på en device.

en ene med detaljeret sæt af noter, som alle andre i klassen forsøgte at kopiere før eksamen.

Hvorom god elev og vise respekt ved at tage hurtige noter af vigtige aspekter, du gerne vil fremhæve på og holde frisk i din hukommelse.
 
 

 1. Kopi af diT CV, Din projektoversigt og Din Ansøgning

 

Som minimum skal du have et eksemplar af dit cv, din projektoversigt og din ansøgning med. Du kan evt. tage en kopi med til intervieweren. De bør naturligvis selv have taget et med, men jeg ser mange gange, at de ikke har, og så er det ret cool, at du lige kan give dem et.
 
Jeg har oplevet kandidater, som til selve interviewet, havde lavet en lille præsentation af sig selv på en anden form end det traditionelle cv og det kan virker rigtig godt, hvis man holder det på et simpelt niveau.
 
 

 1. spørgsmål Til Virksomheden

 

En jobsamtale er lige så meget din samtale som det er virksomhedens. Det er helt væsentligt, at du får svar på de spørgsmål som er vigtige for dig, så du ved, om det er et job, du skal bruge mere tid på eller ej.
 
Derudover, så viser dine spørgsmål naturligvis også noget om din interesse. Jeg oplever sommetider, at en kandidat under et interview bliver spurgt: ‘Og har du så nogen spørgsmål?’, og da er det altid en lidt flad fornemmelse, hvis kandidaten svarer ‘nej’.
 
Og spørgsmålene skal skrives ned på forhånd. Et interview kan være ret krævende, og så kan det sommetider være svært at huske de spørgsmål, du har gået og tænkt på derhjemme. Ned på papir, så du kan huske dem – og i øvrigt virker bedre forberedt.
 
 

 1. Eksempler på arbejde du har lavet

 

Har du mulighed for at vise eksempler på arbejde du har lavet, så tag det med. Det kan være præsentationer, business cases, marketingmateriale osv. Noget af det mest effektfulde under en samtale kan være ‘mappetrækket’, hvor du tager din mappe op på bordet, åbner den, og tager det frem du gerne vil vise. Hvis det er en hjemmeside eller et stykke kode, er det selvfølgelig bedst på en device.
 
 

 1. Kopi af jobbeskrivelsen

 

Brug jobbeskrivelsen til at stille konkrete spørgsmål til arbejdet og virksomheden: ‘I skriver her at…’, eller ‘hvad ligger der i udtrykket…’
 
Du kan også bruge den som huskeliste.
 
 

 1. Navne på dem som du kender i Virksomheden

 
Kender du nogen i virksomheden, som du gerne vil henvise til, så skriv deres fulde navn ned. Forlad dig ikke på din hukommelse, så du ender med kun at huske et fornavn.
 
 

 1. potentielle referencer

 
Det er ikke så sædvanligt, at du vil blive spurgt om referencer på en første samtale, men det er et stærkt signal, hvis du allerede her kan give navnet på en tidligere chef og en tidligere kollega som du har aftalt med, at de vil være din reference.
 
 

 1. Eksamensbeviser og ren straffeattest

 
Dette er normalt ikke nødvendig før senere i processen.
 
Men hvis du lige har afsluttet din uddannelse, så vil det være helt naturligt, at du tager en kopi af eksamensbeviser med.
 
Jo bedre forberedt du er, jo bedre kan du slappe af og præsentere den bedste side af dig selv, samtidig med at du positivt, men også kritisk, kan vurdere om jobbet er noget for dig.
 
Jeg er klar over, at mange af rådene er et banale. Men ikke desto mindre ser jeg desværre alt for ofte, at rådene ikke bliver fulgt.
 
Jeg håber, at du kan få glæde af dem. Hvis ja, så del det gerne ved hjælp af knapperne til venstre.

No Comments

Post a Comment